Kako do Dubrovnika?

• Dolazak zrakoplovom

Zračna luka Dubrovnik udaljena je od centra grada oko 20 kilometara, a taj se put prođe za manje od 30 minuta.

Iz Zračne luke možete do grada jeftinijim, autobusnim prijevozom, ili skupljim, taksi prijevozom. Svaki redovni let, poslije slijetanja, ima ogranizirani autobus do Dubrovnika, a što se tiče odlaska u zračnu luku, autobusi za letove Croatia Airlinesa i Austrian Airlinesa odlaze 1,5 h prije poljetanja, dok za letove drugih tvrki voze s autobusnog kolodvora 2 sata prije leta.

Check in za domaće letove mora se obaviti najkasnije pola sata prije leta, dok je check in za međunarodne letove najkasnije sat vremena prije polijetanja. Check in je moguće obaviti i preko Interneta.

U Zračnoj luci također možete iznajmiti automobil, promijeniti novac ili ga uzeti s bankomata. Zračna luka Dubrovnik ima i neuobičajenu atrakciju – Đurovića špilju – koja se proteže ispod samog uzletišta i moguće ju je posjetiti.

• Dolazak autobusom

Dubrovnik je svakodnevno odlično povezan s drugim hrvatskim gradovima posebno Zagrebom. Skoro svaki dan prometuju linije i prema Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Italiji, Njemačkoj i Makedoniji.

Hrvatska je autobusnim linijama svakodnevno povezana s Švicarskom, Italijom, Austrijom, Srbijom, Švedskom, Njemačkom, Mađarskom, Češkom…

Neke linije se u ljetnim mjesecima dodaju, pa se o aktualnim relacijama najbolje informirati na stranicama Autobusnog kolodvora Dubrovnik te na drugim hrvatskim autobusnim kolodvorima.

Autobusni kolodvor Dubrovnik (broj telefona 060 305 070) jedini u Dubrovniku ima mogućnost ostavljanja prtljage u garderobi. Kolodvor se nalazi u luci Gruž i odlično je povezan javnim prijevozom sa svim dijelovima grada. Tu je i taksi stajalište te trgovački centar uz ostale usluge poput bankomata koji radi 24 sata.

• Dolazak automobilom

Dolazak automobilom u Dubrovnik pruža priliku da se vidi i dio drugih ljepota Hrvatske, čak i za vrijeme putovanja autocestom. Autocesta do Dubrovnika nije završena, već prestaje u Pločama odakle imate nešto manje od 100 kilometara do Dubrovnika. Gužve na granici Hrvatske i BiH nisu velike i vrlo brzo se prođe 15 kilometara kopna Bosne i Hercegovine koji izlazi na more.

Dolazak iz smjera Sjeverne Italije preko Rijeke

Ako se iz Rijeke do Dubrovnika odlučite za autocestu dio puta ćete morati ići prema Zagrebu – do čvora Bosiljevo – odakle idete prema Splitu i Pločama gdje autocesta završava te dalje prema Dubrovniku.

Dolazak iz smjera Slovenije, Austrije, Mađarske, Češke, Poljske preko Zagreba

Autocestom idete od Zagreba preko Splita do Ploča te dalje običnom cestom prema Dubrovniku.

Dolazak iz smjera Mađarske, Češke, Poljske preko Osijeka

Ovim smjerom ćete umjesto kroz Hrvatsku, putovati kroz susjednu Bosnu i Hercegovinu. Iz Osijeka idete do Sarajeva, pa dalje preko Mostara sve do Metkovića, i onda nastavljate za Dubrovnik. Za one koji dolaze iz središnje Europe, ovo je najduži put, ali i pun avantura. Bosna je europska zemlja s orijentalnim štihom.

Dolazak iz smjera Rumunjske i Bugarske

Najlakše je preko Leskovca u Srbiji, pa dalje za Peć i Podgoricu odakle se spustite na Budvu i dalje obalnom cestom sve do Herceg-Novog i granice s Hrvatskom.

• Dolazak brodom

Putovanje brodom najduže traje. Od Rijeke do Dubrovnika trebate 24 sata. Dubrovnik je povezan s talijanskom lukom Bari, a iz Ancone trajekti voze za Split, Zadar i Korčulu, odakle dalje možete prema Dubrovniku automobilom. Više informacija na stranicama Jadrolinije.